Everesting Challenge v Sušici: Rozhovor s Martinou Oudovou

V krátkém článku ti přinášíme rozhovor s Martinou - holčinou, která se rozhodla absolvovat naší HIGHPOINT8848 Everesting challenge. Martina je sušická hobby běžkyně, která miluje výzvy. Ráda běhá silniční závody ale v poslední době dává přednost spíše trailovým závodům. Nemá vymezenou vzdálenost nebo typ závodu, na který by se specializovala. Můžete ji potkat na závodech od 5km až po ultra. Má za sebou již několik zajímavých trailových závodů, které by doporučila zkusit: např. UTMB Istria, 24h závod na Ještědu nebo B7.

  1. Co tě původně inspirovalo k tomu, abys ses zapojila do Everesting Challenge?

    Mám hrozně ráda výzvy. Minulý rok jsem se postavila na start Beskydské sedmičky nebo 24h závodu na Ještědu a tento rok mi podobná výzva chyběla, takže když jsem zahlédla upoutávku na Everesting Challenge, bylo rozhodnuto.

  2. Byl Svatobor u Sušice dobrá volba k překonávání výškových metrů?

    Na tuto otázku jsem se sama sebe ptala během výzvy několikrát. Bylo super, že tento kopec moc dobře znám a věděla jsem, co mě čeká. Měla jsem zde i podporu rodiny a přátel což mě moc motivovalo. Myslím si, že Svatobor je super volba, protože na 2,6km nastoupáte cca 360 výškových metrů po příjemné cestě v lese. Nejhorší byl pro mě první úsek u Kaple sv. Antonína, který bolel jak při cestě nahoru tak ještě víc při cestě dolů. Na Svatobor jsem celkově vystoupala 16x a troufnu si říct, že už tam znám každý klacek. :)

  3. Jaká byla největší výzva, které jsi během výstupu čelila, a jak jsi ji překonala?

    Řekla bych, že velká krize 2. den, kdy se rozležely všechny svaly a při sestupu ze Svatoboru už bolelo úplně celý tělo. Každým dalším kolem jsem tu bolest vnímala míň a míň. Snažila jsem se na bolest nemyslet.

  4. Jak ses připravovala fyzicky a psychicky na tento náročný úkol, a co ti během výzvy nejvíce pomohlo?

    Abych pravdu řekla, tak jsem se na tuto výzvu nijak speciálně nepřipravovala protože jsem se o výzvě dozvěděla pár týdnu před tím, než jsem jí začala plnit. Během roku mám pravidelné běžecké tréninky a již mám za sebou několik náročných závodů v terénu, takže jsem doufala, že se s tím tělo popasuje a zvládne to.

  5. Jaké vybavení a techniku jsi používala a jak ti pomohly v průběhu výzvy?

    Během této výzvy jsem použila již vyzkoušené vybavení. Myslím si, že vybavení by se před výzvami jako je tato nemělo podcenit. Nejzákladnější věc, jsou kvalitní a dobře padnoucí boty. Já jsem tuto výzvu zvládla v botech od značky Salamon model Ultra Glide 2. Vybavení, která bych určitě ráda vyzdvihla je běžecká vesta s kapsami na pití a karbonové skládací hole. Toto jsou moje stálice, které sebou mám při každém náročnějším tréninku či závodě.

    Co se týče techniky tak tam nejsem úplně ukázkový případ správně vybaveného běžce. Používám hodinky Apple Watch, které bohužel na tyto výzvy nejsou stavěné. Neustále jsem je musela nabíjet a trošku to komplikovalo celý průběh výzvy. Veškerou aktivitu jsem následně nahrávala na Stravu, kde si můžete přečíst detailní komentář k jednotlivým dnům této výzvy.

  6. Jaké jsou tvoje další sportovní cíle a ambice po úspěšném dokončení této výzvy?

    Za dva týdny se postavím na start 37km trailového závodu v Alpách a myslím si, že nastoupané metry z této výzvy budou v tomto závodě přínosné. Co se mých cílů na následující rok, tak bych se ráda kvalifikovala na závod UTMB Mont Blanc 2025 a největší sen, který doufám, že se příští rok stane skutečností, je dokončení Ironman 70,3.

Martinu můžeš sledovat na jejím Instagramu.


    Fotogalerie