Dobrodružství na Mont Blanc - Zdeněk Brabec

Náš cíl vystoupat na vrchol Alp, byl nezapomenutelnou zkušeností plnou vzrušení, výzev a náhlých zvratů. Tento článek zachycuje náš výstup přes Grand Mulets, nocleh na Vallotu, neúspěšný pokus o vrchol a nakonec povedený let na miniwingu.

Dobrodružství začalo ve středu večer, kdy jsme dorazili do Chamonix, obklopeného majestátními vrcholy Alp. Před námi stála výzva – výstup na Mont Blanc přes chatu Grand Mulets. Tato trasa kombinuje úchvatné výhledy na alpské ledovce, fyzickou výzvu a dostatek prostoru pro aklimatizaci, což z ní dělá skvělou volbu. Naše nadšení a očekávání byly hmatatelné.

Čtvrtek: Cesta na Grand Mulets

Ve čtvrtek dopoledne jsme se vydali lanovkou směrem k Plan de l Aiguille. Počasí nám však nepřálo. Hory byly zahaleny v mlze a začalo sněžit. Cesta vede přes ledovec Mer de Glace, kde jsme překonávali kluzké svahy, trhliny a po několika hodinách jsme dosáhli chaty Grand Mulets. Při příchodu k chatě jsme počítali s přespáním v bivaku, ale dozvěděli jsme se, že na chatě probíhá poslední večírek horských vůdců, kteří nás pozvali, abychom strávili noc s nimi. Noc v Grand Mulets byla plná smíchu a sdílení příběhů.

Pátek: Výstup na Refuge Vallot

Ráno jsme se probudili do jasného dne a po krátké snídani jsme se vydali na další část k Refuge Vallot, která se nachází ve výšce 4362 metrů. Cesta k Vallotu je náročná a vyžaduje dobré tempo. Každý krok byl výzvou – museli jsme se vyhnout trhlinám a zdolat sněhové mosty, někdy jsme se museli vracet a hledat cestu jinde. Zasněžená cesta byla plná napětí. Při výstupu jsme byli svědky malé laviny, která sjela z vedlejšího svahu, což nám připomnělo, jak nebezpečné hory mohou být.

V 15:30 jsme dorazili k Refuge Vallot, pocítili jsme únavu, ale také vzrušení z blízkosti vrcholu Mont Blancu. Večer jsme obdivovali nádherný západ slunce, který osvětloval hory kolem nás. Mraky ležely v údolí, a srdce nám bušilo nadšením. Připravovali jsme si vodu z ledu a tulili se do svých spacáků. Noc byla chladná, teplota klesla na -20 stupňů Celsia, a silný vítr nás udržoval ve střehu.

Sobota: Pokus o vrchol Mont Blancu

Ráno nás přivítalo jasné nebe a silný vítr. Jak jsme se blížili k vrcholu, cítili jsme nesmírné odhodlání. Avšak, při pohledu na posledních 200 metrů pod vrcholem jsme si uvědomili, že podmínky nejsou bezpečné. Po dlouhém zvažování jsme se nakonec rozhodli pro návrat. Bylo to frustrující rozhodnutí, ale bezpečnost byla na prvním místě. Při návratu na Refuge Vallot nám visel nad hlavou pocit neúspěchu.

Let na miniwingu pod Refuge Vallot

I když jsme se na vrchol nedostali, naše dobrodružství nekončilo. Pod chatou Refuge Vallot jsme se rozhodli pro let na miniwingu zpátky do Chamonix. Letěli jsme vzduchem nad zasněženými svahy a panoramatickými výhledy, které nám braly dech. Výhledy z výšky na Mont Blanc a okolní alpské vrcholky byly neskutečné. Pohled na trhliny ledovce Mer de Glace, které jsme den před museli překonat, byl úchvatný a dech beroucí. Byl to pocit svobody, jaký se těžko popisuje slovy. Každý nádech studeného vzduchu a pohled na krásu okolní přírody nás naplnil radostí. Ušetřili jsme si tak den sestupování mezi trhlinami a náš let trval pouhých 20 minut.

 

Závěr

Mont Blanc zůstává výzvou pro každého, a my se těšíme na další dobrodružství, která nám hory přinesou. Naše srdce byla plná radosti a úžasných vzpomínek. Každá zkušenost v horách, ať už úspěšná či neúspěšná, nás posouvá dál a učí nás vážit si přírody a jejích krás. Věděli jsme, že výstup na Mont Blanc není jen o dosažení vrcholu, ale také o dobrodružství, které zažíváme na cestě. Mont Blanc nám dal chuť se vrátit a zkusit to znovu.

Zdeněk Brabec, spolulezec Miroslav Cinádr


Fotogalerie