8848 výškových metrů a 140km za 21 hodin

Příslušníci Armády České republiky Petr Stach a Láďa Sás se zapojili do HIGHPOINT 8848 Everesting výzvy a tuhle šílenost zvládli dokončit za 21 hodin. Máš na to se také zapojit? Mrkni na web a registruj se! každý účastník výzvy od nás navíc získá šátek zdarma a má šanci vyhrát ty nejlepší bundy od HIGH POINT.

Díky prvenství ve splnění výzvy Everesting jsme oslovili Petra Stacha ze 73. tankového praporu a zeptali se ho, na co by použil výhru 10 000 Kč. Bez váhání nám navrhl tuto částku věnovat na fond solidarity pro válečné veterány a vojáky AČR. Protože nám to přijde jako skvělý nápad, velice rádi podpoříme touto částkou fond solidarity AČR.

V článku přinášíme rozhovor s Petrem, kde se dočteš o jeho zkušenostech a pocitech, které prožíval během této extrémní výzvy.

  1. Co tě a tvůj tým motivovalo k účasti v Everesting výzvě?

    Radka Jaroše sleduji již nějaký čas a přišlo mě super vyzkoušet si jaké je to nastoupat stejnou výšku jako on při cestě na Everest, zároveň mě to přišlo jako skvělý hec pro naši skupinu.

  2. Jak jsi využil své vojenské dovednosti a disciplínu při přípravě na tuto náročnou fyzickou výzvu?

    Tak tohle je taková ta klasická hecovačka, na začátku Tě to přijde jako easy plán a na konci jedeš na morál, no a to jsem zužitkoval především. Pochopitelně proběhl i nějaký plánovací proces, ovšem realita je vždy jiná, nakonec 140 km a nastoupaná výška Everestu za 20 hodin je vcelku vypovídající hodnota.

  3. Jakou trasu jsi si pro Everesting výzvu s týmem vybral a jaké měla převýšení?

    Tras bylo několik, ale nakonec jsme zvolili Krkonoše, kde jsme chodili z Medvědího kolene pod Vysoké kolo čtvrtá nejvyšší hora Krkonoš. Měli jsme pochopitelně i atraktivnější trasy, ale museli bychom žádat Krnap o vyjímku a na to už nebyl čas. Trasa byla kolem tří kilometrů s převýšením přes 400 metrů, takže jsme to museli zdolat 21 a měli jsme na to den a půl.

  4. Co bylo největším překvapením nebo nečekanou situací během překonávání výzvy?

    Dalo by se říci, že jsme měli vcelku štěstí na počasí, půlku bylo hezky a polovina nám propršela, a každý z nás preferuje opačné klimatické podmínky, byli jsme nakonec férově odměněni. Ládíkovi svítilo a mě pršelo. :-)

  5. Jak jsi se vyrovnával s fyzickými a psychickými výzvami Everesting výzvy s ohledem na tvoje zkušenosti z vojenského prostředí?

    Vyrovnat jsem se musel především s tempem svého kolegy Ládi Sáse, který je vcelku pila, to mě asi dost drtilo, ale když si něco vezmu do hlavy, tak to nakonec urvu, takže v tomhle nebyl problém. Mrzelo mě pouze, že se nemohl zúčastnit kolega Pepa Zlámal a tak byl můj tým nakonec jen dvoučlenný protože Pepa musel plnit jiné úkoly v rámci naší jednotky.

  6. Jak vnímáš výzvy jako je Everesting ve srovnání s vojenskými výzvami a jakým způsobem tvoje vojenská zkušenost ovlivňuje tvoje vnímání a přístup k těmto výzvám?

    Vojenské výzvy jsou úplně něco jiného, je to jiné prostředí, takže společným jmenovatelem zůstává radost, když vše klapne, ta je nepřenositelná.

  7. Co bys poradil lidem, kteří uvažují o tom, že by se výzvy také účastnili?

    Registruj se do výzvy HIGHPOINT8848 a směle vzhůru, kdo miluje hory ví, kdo teprve jejich kouzlo objevuje, zjistí, a kdo jim propadl podobně jako já, už nejspíš dávno šlape Skool.


Fotogalerie